wtorek, 7 kwietnia 2020

Święta ze smakiem



Skoro już jesteśmy w tematyce marchewkowej, 😉
kolejną propozycją na umilenie oraz osłodzenie 
czasu oczekiwania Zmartwychwstania Pańskiego,
jest coś nie tylko dla wielbicieli kulinariów, ale również dla tych,
którym z rondlem i mikserem nie po drodze...

Dzisiaj chciałabym polecić rewelacyjne w smaku i banalnie proste w wykonaniu
CIASTO MARCHEWKOWE

To był debiut tego ciasta w moim domu
i natychmiast stało się głównym przysmakiem rodziny 😋😋😋
Składniki

300 g startej marchewki
4 jajka
290 ml oleju rzepakowego
220 g cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu

Olej połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać rózgą, 
aż do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku 
i dokładnie wymieszać po każdym dodaniu. Mąkę z proszkiem do pieczenia, 
sodą i cynamonem przesiać do wymieszanych składników i wymieszać rózgą, 
ale tylko do połączenia składników. Następnie dodać startą marchew 
(ja ścieram na małych oczkach) i połączyć z masą.
Ja piekłam w formie o średnicy ⦽ 26 cm
w temperaturze 170º C ok 50 minut. Ale najlepiej 
użyć metody suchego patyczka 😉

Życzę udanych wypieków i  smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz