Skoro już jesteśmy w tematyce marchewkowej, 😉
kolejną propozycją na umilenie oraz osłodzenie
czasu oczekiwania Zmartwychwstania Pańskiego,
jest coś nie tylko dla wielbicieli kulinariów, ale również dla tych,
którym z rondlem i mikserem nie po drodze...
Dzisiaj chciałabym polecić rewelacyjne w smaku i banalnie proste w wykonaniu
CIASTO MARCHEWKOWE
To był debiut tego ciasta w moim domu i natychmiast stało się głównym przysmakiem rodziny 😋😋😋 |
Składniki
300 g startej marchewki
4 jajka
290 ml oleju rzepakowego
220 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
Olej połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać rózgą,
aż do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku
i dokładnie wymieszać po każdym dodaniu. Mąkę z proszkiem do pieczenia,
sodą i cynamonem przesiać do wymieszanych składników i wymieszać rózgą,
ale tylko do połączenia składników. Następnie dodać startą marchew
(ja ścieram na małych oczkach) i połączyć z masą.
Ja piekłam w formie o średnicy ⦽ 26 cm
w temperaturze 170º C ok 50 minut. Ale najlepiej
użyć metody suchego patyczka 😉
Życzę udanych wypieków i smacznego 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz